SCHAPENHOUDERIJ

Mienskiep heeft een kudde Gotland Pelsschapen. Dit schapenras is afkomstig uit Zweden en worden daar tot op de dag van vandaag volop gehouden. Inmiddels is het ras flink verspreid in de Scandinavische landen. In Nederland vinden we ze maar mondjesmaat terug. Het schaap heeft een aantal unieke kenmerken en dat zijn de pels, wol en het vlees.

Ondanks dat het absoluut geen vleesras is heeft het heerlijk vlees. Doordat het schaap minimaal vet kent is de smaak veel minder sterk als je van schapenvlees en lamsvlees gewend bent. De smaak gaat hierdoor erg richting een wildsmaak.

De pels is een klasse apart. Het is niet voor niets het enige schaap dat een officieel pelsdier is. Normaal gesproken is de pels na de slacht slechts een afval product. Bij dit ras is het echter een zeer belangrijk en duurzaam product.

In april en maart worden de lammeren geboren. Meestal zo’n twee of drie per ooi. De schapen lammeren altijd onder toezicht af maar zijn zeer goed in staat het zelf te doen. Dit is zowel voor het dier als voor de houder erg fraai. Het dier heeft minimaal pijn en bijkomende klachten, en herstelt daardoor snel. Daarna gaan de lammeren, als het weer het toe laat, zo snel mogelijk met hun moeder mee naar buiten. De lammeren drinken in eerste instantie alleen het melk van de moeder en gaan daarna al vrij snel mee-eten van het gras. De lammeren blijven zo lang mogelijk bij hun moeder.

DE KEURING

In de maand september komt de keurmeester van de stamboek vereniging. De keurmeester keurt alle lammeren van dat jaar. Er wordt dan vooral naar de pels gekeken. De haarkleur, kwaliteit dichtheid etc. spelen een rol. Ook de krul hoe groot of hoe klein ze zijn is erg belangrijk om goed gekeurd te worden. Daarna nog de bouw van het lam, gewicht en bevleesdheid en de totaalscore is in beeld.

De ooi-lammeren worden in het stamboek opgenomen en de ram-lammeren mogen, indien hun puntensaldo voldoende is, nog meedingen voor het kampioenschap. Ergens later in de maand is er voor de ram-lammeren een centrale keuring voor alle ram-lammeren van dat jaar voor alle fokkers. Deze zeer strenge keuring zorgt ervoor dat we jaarlijks ervan gewis zijn dat alleen de beste rammen het stamboek bereiken en zo houden we de kwaliteit op top-niveau. De ramlammeren die niet doorgaan worden meestal geslacht, we kunnen immers niet alle dieren aanhouden.

 

DE SLACHT

De lammeren die geslacht worden zijn meestal tussen de 6 en 10 maanden oud. Daarmee behalen we misschien niet de maximale opbrengst in kilo’s maar wel de optimale kwaliteit van het vlees. Op dit gebeid gaat kwaliteit voor de kwantiteit. De slacht doen we bij Friese topslagers. Zij dragen zorg voor een keurige manier van slachten met oog voor het dier. Deze Friese slagers zijn wel onderlegd en verstaan hun vak. Door de slachter zo dichtbij mogelijk te zoeken hoeven de schapen meestal niet langer dan een paar minuten in de veewagen te zijn. Deze reis moet in het kader van dierenwelzijn zo kort mogelijk zijn. Hierdoor is de co2 belasting ook weer minimaal in vergelijk met de lammeren die in de supermarkt liggen en afkomstig zijn uit bijv. Nieuw Zeeland. De slager slacht het lam op recept van klant of het gaat in de vriezer waarna het meeste vlees via de webshop verkocht wordt. Kijk maar eens op www.biologisch-vlees-kopen.nl of op www.heerlijkvlees.frl

DE PELS

Deze wordt direct na het slachten geprepareerd en vervolgens gelooid in Zweden. Hier zit de beste leerlooier voor dit schapenras. We verkrijgen hiermee kwaliteit-pelzen die hun weg vinden richting de mode en confectie waar er sloffen, mutsen en wanten van gemaakt worden, maar ook als jassen en andere kledingstukken. Ook worden de gelooide vachten veel gebruikt in het interieur. De prachtige grijs- en antraciet-tinten staan erg mooi als kleed over de stoel of bank. Om nog maar te zwijgen over de warmte die het oplevert. Je kunt de vachten ook gebruiken in de kinderwagen of als medicinale vacht tegen doorligplekken. De pelzen zijn hygiënisch en wasbaar.

 

 

DE WOL

Het Gotlandpelsschaap wordt 2 maal per jaar geschoren. De reguliere wol waar normaal maar 50 cent per kilo voor wordt betaald is bij Gotlanders veel waardevoller. Deze wol laat zich perfect vilten, kaarden en spinnen en daardoor erg in trek bij de hobbyist maar ook zeker bij de professional.

HET VLEES

Dit mooie biologische product wordt veel via de webshop verkocht. Er zijn maar weinig biologische schapenhouders in Nederland, dus is product gerust uniek te noemen. Vandaar ook de website (h)eerlijkvlees.frl en biologisch-vlees-kopen.nl Bij dit lamsvlees kun je denken aan de volgende productsoorten.

Lamsbout, lamsrack, lamsrug, lamsschouder, lamszadel, lamsgehakt, lamsshoarma, etc etc. shoarma-worstjes en merques-worstjes.

Mienskiep
Susternemear 23
8927AJ Leeuwarden
06 47727277
info@mienskiep.nl